sâmbătă, 12 iulie 2014

Sirop de patlagina



Puiul meu mic Raducu raceste foooarte des,tuseste mereu de duduie casa si m-am facut experta in sirpouri si alte leacuri pentru tuse.
Cel mai bine i-a mers cu ceaiul de patlagina si miez de nuca ( miezul acela uscat din coaja ) Mai nou am gasit si am citit o multime de intrebuintari ale acestei plante miraculoase .Atat pentru adulti cat si pentru copii .
Creste pe oriunde si o putem folosii si la salate sau mancare .
Am gasit un sirop pe net  ( vreo 4-5 variante de fapt si m-am hotarat sa il incerc si eu .Deci toata treaba este foarte simpla si se faca foarte repede iar rezultatul este delicios.
Patlagina este un remediu naturist folosit in medicina populara pentru tratarea otravirilor, a febrei, a ranilor, dar si a afectiunilor prostatei. Are calitati terapeutice foarte apreciate: antimicrobiene, emoliente, antiinflamatorii, expectorante, diuretice, cicatrizante, depurative, astringente, hemostatice.
Medicina a avansat, iar astazi patlagina este folosita in vindecarea furunculilor, bolilor cancerose de glande, abceselor, vindecarea persoanelor ce au zona Zoster, bronsitei, diareei, arteriosclerozei, astmului, raguselii, ulcerului duodenal, tusei, bolilor cailor respiratorii, hemoroizilor, gusei, tumorilor maligne, chiar si a muscaturilor de sarpe.  
Tratamente naturale cu patlagina:
  • Consumand doua cani de ceai de patlagina pe zi, treptat, acesta va avea efecte vindecatoare pentru ulcer, gastrita, bronsita cronica, astm, tuse.
  • Siropul de patlagina ajuta la tratarea tusei si bronsitelor. Sucul de patlagina ajuta la vindecarea furunculilor si abceselor impreuna cu frunzele de patlagina maruntite.
  • Compozitia rezultata din pisarea frunzelor de patlagina este folosita pentru vindecarea arsurilor, a taieturi si a intepaturi de insecte.  Ingrediente :
  • 200 g frunze proapspete  sau 100 g uscate 
  • 1 lingurita anason 
  • 1 lingurita seminte de marar
  • 250 g zahar
  • 600 ml apa 
  • putina menta uscata .
  • Frunzele se spala foarte bine,se taie grosier apoi se pun intr-o oala la fiert impreuna cu apa si celelalte mirodenii .Se lasa la fiert la foc mic cca 30 de minute apoi se strecoara si se scurg foarte bine frunzele.Se tine lichidul in sticle sau borcane curate .Eu am facut doar o portie si am lasat la frigider siropul pe timp de vara.
  • Siropul rezultat este o bunatata absoluta.Aromat si parfumat pe placul piticului mei .
  • Se folosesc 2 -3  lingurite pe zi. 








Si alte cateva sfaturi gasite pe net  :
Atat patlagina cu frunze inguste, cat si cea cu frunze rotunde au aceleasi virtuti terapeutice. Frunzele se recolteaza pe vreme uscata, in timpul infloririi si dupa, pana toamna, tarziu, pentru ca atunci sunt mai bogate in principii active.

Daca iesi la iarba verde undeva, la vreo margine de padure, departe de oras, unde nu auzi cainii latrand, atunci culege si niste patlagina ca s-o ai la nevoie. Frunzele se spala bine, se lasa la scurs, apoi se taie sau se rup si se pun la uscat in strat subtire, pe hartie alba, la umbra, in loc uscat.
Frunzele sunt uscate si bune de depozitat in pungi de hartie sau saculeti de panza atunci cand se sparg intre degete cu un zgomot usor.
Infuzia se face din una - doua lingurite de planta, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Bautura obtinuta se lasa la infuzat cateva minute, se strecoara si se bea calda, indulcita, de preferinta cu miere, pana la trei - patru cani pe zi.
Trateaza ranile vechi, greu vindecabile
Decoctul din frunze de patlagina trateaza rani vechi, greu vindecabile, si cataplasmele cu patlagina calmeaza durerile provocate de zona zoster. Pentru uz extern, ceaiul de patlagina se face mai concentrat, dubland cantitatea de planta.

Pentru afectiunile deja enumerate se recomanda si tinctura de patlagina, care poate fi preparata in casa, fara mare greutate. Se obtine turnand un sfert de litru de alcool alimentar, de 70 de grade, peste 50 de grame de pulbere de planta, patlagina uscata, macinata prin rasnita de cafea. Vasul se tine inchis si se agita de cateva ori pe zi.

Dupa 15 zile, se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Se iau cate 10 - 15 picaturi sau chiar o lingurita, diluata in apa, de doua - trei ori pa zi. Tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la data la care au fost culese frunzele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...